3D tisk na osnovi ekstrudiranja materiala 

Te tehnologije so danes na trgu najbolj razširjene. Ekstrudirajo se lahko najrazličnejši materiali od kovin, betona, keramike, polimerov do živil. Najpogosteje ekstrudirmo termoplastične materiale in  danes velika večina namiznih 3D tiskalnikov za osebno izdelavo deluje po tem principu. 

Osnovni material za 3D tiskanje je v poltekoči obliki in se po prehodu iz ekstrudirne glave nadzorovano nanaša v slojih in tako gradi oz. tiska predmet. Pri ekstrudiranju termoplastov se uporablja material v obliki t.i. termoplastičnega navitja, filamenta, ki se dovede v ekstrudirno glavo, kjer ob segrevanju postane poltekoč in tako tiskarsko prehoden. Tako se poltekoči material sloj za slojem nalaga na delovano ploščo, kjer se ohlaja in spoji s predhodnim slojem, dokler niso 3D modeli zaključeni. Več o tehnologijah si lahko preberete v knjigi 3D – TISK o kateri smo pisali tukaj.

Ta tehnologija je namenjena predvsem umetnikom in oblikovalcem in  jo ne priporočamo za tehnično zahtevne kose. Več o našem tiskalniku Pharoah HD.

Zakaj tako?

Izdelava prototipov je priporočljiva zaradi enostavnega tiskalnika in cenejših materialov različnih filamentov, ki  bodo vaše plastične izdelke naredili še posebaj privlačne. Oglejte si nekaj primerkov.