3D tiskanje in njegova uporaba na področju oblikovanja in umetnosti

3D tiskanje je v svetu poznano že najmanj tri desetletja. Obstajajo različne tehnologije in posledično materiali, ki jih je možno tiskati. Prvotno so se 3D tiskalniki uporabljali za izdelavo prototipov predvsem na področju razvoja industrijskega oblikovanja, konstruiranja in izdelave tehničnih izdelkov. Z razvojem novih materialov pa se uporaba 3D tiska vsak dan bolj širi tudi na ostala področja, od tiska hrane, bio-tiska, 3D tiskane elektronike do gradbeništva.

Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani organizira mednarodno 8. Konferenco informacijskih in grafičnih tehnologij, ki bo potekala 7. in 8. junija 2018 v Ljubljani. Predavala bo tudi naša direktorica Barbara WILKESMANN HOČEVAR in sicer na temo uporabe 3D tehnologij v oblikovanju in umetnosti.

Nemško podjetje, ki izdeluje industrijske tiskalnike večjih dimenzij in posledično z večjim delovnim volumnom (največja platforma 4 m x 2 m x 1 m)  v zadnjih štirih letih pospešeno išče rešitve za različne aplikacije na področju umetnosti in gradbeništva.

Njihova tehnologija izdelave 3D tiskanja deluje na kapljičnem nanašanju oz brizganju veziva (furanske smole) na osnovni material (livarski pesek različnih granulacij) in nanašanje veziva na polimerni praškasti material PMMA, ki se ga naknadno utrdi z epoksi smolo za boljšo obstojnost in trdnost. Tiskane predmete, izdelane na osnovi livarskega peska ali polimernega materiala PMMA je možno naknadno ličarsko obdelati z nanašanjem materialov, ki omogočajo naknadno brušenje, poliranje in barvanje.

AHA EFEKT

Prednost takšne izdelave je krajši čas izdelave in hitra implementacija na trg, nižji stroški izdelave  v primerjavi s konvencionalnimi postopki, predvsem pa AHA EFEKT, saj se vsakič vprašamo: »Kako je to mogoče?«

Primeri uporabe 3D tiska pri oblikovanju in umetnosti: