3D tehnologija primerna za področje arhitekture, urbanizma, kulturne dediščine…

3D tiskanje praškastega materiala lahko poteka na več načinov, predvsem je odvisno o vrste osnovnega materiala (mavec, polimer, keramika…). To tehnologijo uporabljamo predvsem za izdelavo konceptualnih prototipov, na področju arhitekture, urbanizma… Oglejte si predstavitveni posnetek na koncu bloga, kjer smo izdelali hišico, ki jo lahko tudi odpremo in  stranki natančno pokažemo prostore.
Lepljenje materiala v slojih poteka s kapljičnim nanašanjem ali brizganjem veziva (binder jetting). Spajanje praška pa dosegamo z uporabo laserskih ali drugih toplotnih virov. Za omenjena način se pogosto uporablja tudi izraz posteljne tehnologije (powder-bed), ker se praškasti material nahaja v t.i. postelji.

Več o tehničnih specifikah Z-Corpa ali mavčnega praha si preberite tukaj. Predvsem gre  za naravni material in tehnologijo, ki je prva omogočila sočasen tisk grafike oz. barvni 3D tisk.

Naj omenimo, da je bil naš nemški partner voxeljet  prvo  podjetje na svetu, ki je izdelalo 3D tiskalnik VX800 z možnostjo neprekinjenega tiskanja vseh faz procesa – princip tekočega traku. Kako poteka tiskanje na takem tiskalniku si lahko ogledate na tej  povezavi.