Zakaj so bili letošnji kipci oskarjev drugačni?

Znameniti oskarji so bili letos izdelani s 3D TISKOM. Livarna Polich Tallix Fine Art je s 3D skeniranjem novejšega in starega dizajna, ki datira v leto 1929, združila kvalitete obeh kipcev v novi izdaji, ki je bila nato podeljena letošnjim nagrajencem.

Oskarji skozi čas

Kipci predstavljeni v začetnih slovesnostih so bili pozlačeni in iz čistega brona. Zaradi pomanjkanja kovinskih materialov med drugo svetovno vojno, so bili oskarji prva tri leta iz pobarvanega mavca. Po vojni je akademija povabila prejemnike nagrad, da mavčne oskarje zamenjajo za pozlačene in kovinske. A to ni edinkrat, ko akademija ni podelila zlatih oskarjev. Častni kipec, ki ga je prejel komik Edgar Bergen (znan po svoji leseni lutki Charlie McCarthy), je bil izdelan iz lesa s premičnimi usti.

Kako so bili izdelani oskarji?

Vodilo nove oblike, je bilo obdržati najboljše detajle starih primerkov. Po skeniranju starega in novejšega kipca, se je naredil 3D print, ki je služil, kot pramodel za izdelavo kalupa za vlivanje voska. V Chemetsu bi izdelavo lahko še poenostavili, namesto izdelave kalupa v prvem koraku bi natisnili voščene modele, ki se uporabljajo za ulivanje kovin z izgubljenim jedrom. To je poenostavljen postopek, s katerim pridobimo na času in investiciji.  Več o  izdelavi kovinskega prototipa iz voščenega modela si lahko preberete tukaj. 

Značilnosti ulitka

Ulitek je bil naknadno obdelan (več o  natančni izdelavi) in pozlačen s 24-karatnim zlatom. Kipec je visok je 34 cm in ima 3,85 kg. Z novim oblikovanjem so poudarili obrazne poteze, ušesa in lase. Pomemben del oskarja je tudi meč v rokah viteza, ki stoji na zvitku filma. Predstavljal naj bi prvotne veje Ameriške filmske akademije, igralce, scenariste, režiserje, producente in tehnike.

Vas zanima, kako smo v Chemetsu izdelali plakete, ki so bile podeljene ob odprtju Nordijskega centra Planica? Več.