Arhitektura: izpopolni svojo maketo s preciznimi 3D modeli

3D makete se uporabljajo za podporo vizualnim predstavitvam, s katerimi arhitekt ali bodoči investitor lažje in hitreje predstavi svoj idejni projekt potencialni stranki. V Chemetsu pri takšnih projektih običajno uporabljamo tehnologijo voxeljet plastika, ki omogoča potrebno natančnost in jo je možno izdelati v enem kosu ali po delih (npr. model objekta po etažah z vsemi želenimi detajli pohištva itd.).  

V tem zapisu pa se bomo posvetili detajlom. S PolyJet tehnologijo so bili izdelani izredno majhni 3D modeli – dimenzije 7 mm in 17 mm. Študentka arhitekture Ana Erjavec je z njimi lepo zaokrožila celoto svojih dveh maket, vabimo vas, da si preberete kratek intervju in ogledate njeno delo.

Nam lahko na kratko predstaviš ozadje tvojih dveh maket?

Prikazani maketi sta bili izdelani v študijske namene. Lokacija ter program sta bila določena vnaprej, poudarek naloge pa je bil na prehajanju svetlobe skozi konstrukcijo stavbe. Izdelava maketnih modelov je ključnega pomena pri boljši predstavitvi projekta, saj smo ljudje vizualna bitja in si idejo tako lažje predstavljamo. Poleg ustreznega načrtovanja je pomembna tudi ustrezna izbira materialov.

Po kakšnih materialih si posegala pri izdelavi te študijske naloge?

V tem primeru gre za kombinacijo paspartuja, balze, vezanih lesenih plošč in drugih lesenih detajlov, gipsa ter pleksi stekla kot imitacija steklenih površin. Večina elementov je sprejana z belo barvo, saj so poleg lepšega izgleda tudi sence bolj vidne.

Zakaj si se odločila še za kombinacijo s 3D tiskom?

Sam model stavb izgleda nekoliko togo, zato sem dodala manjša drevesca in 3D printe ljudi, ki maketi dodajo življenje in nam hkrati pomagajo pri boljši predstavi merila. S 3D modeli ljudi ustvarjamo dinamiko in tako usmerimo pozornost gledalca na željene dele makete.

Kako pomembni so torej detajli?

Detajli so vsekakor pomembni, vendar se ob izdelavi maket manjšega merila velikokrat srečamo s težavo natančnosti izvedbe, sploh v kolikor gre za organske oblike. S 3D printi dosežemo natančno izdelavo tudi pri zahtevnejših detajlih. Poleg samih detajlov pa je 3D tisk zanimiv tudi za makete celotnega objekta v pomanjšanih merilih.