SLS je  tehnologija, ki temelji na spajanju slojev praškastega materiala  

Prva razvita in osnovana tehnologija 3D tiska, ki temelji na spajanju slojev praškastega materiala je SLS – selektivno lasersko sintranje (selective laser sintering). Osnovni material je v praškasti obliki in  se nanaša sloj za slojem.  

Po nanosu vsakega posameznega sloja računalniško vodeni laser opiše trenutni prečni rez predmeta tako, da se delci med seboj spajajo oz. sintrajo. Ko je prah izpostavljen laserskemu snopu, se temperatura materiala dvigne nad temperaturo kristalizacije, kar omogoča, da se delci praškastega materiala spojijo in nastane sloj delovnega predmeta. Za bolj natančne tehnične podatke, vas vabimo, da si jih ogledate na tej povezavi.

Ena od prednosti SLS-a je velika izbira materialov, na voljo imamo tako praškaste polimerne materiale (najlon, polistiren …) kot kovinske (zmesi jekla, titana itd.) v zadnjem času pa tudi keramiko. Pri tisku predmeta ni potrebe po dodatnem podpornem materialu, natisnjen predmet je v večini primerov že funkcionalen in naknadna obdelava zato ni potrebna.

Več o tehnologijah si lahko preberete v knjigi 3D – TISK o kateri smo pisali tukaj.