Kolumna našega sodelavca o sejmu GIFA 2019

»Svetli svet kovin« je bil tokratni slogan letošnjega GIFA, METEC, THERMOPROCES in NEWCAST sejma v Dusseldorfu, ki se je dogajal med 25. in 29. junijem 2019.

Sejem, ki se zgodi le vsake štiri leta, je povzetek vsega, kar se je v svetu novega in pomembnega zgodilo na področju livarstva in smerokaz, kako se bo v prihodnje razvijala livarska industrija.

Ne verjamem, da bom pretiraval, če rečem, da je GIFA romarsko mesto livarjev in vseh, ki so na kakršen koli način povezani z livarsko panogo. Kot mlad inženir sem sanjal, da bi vsaj enkrat v življenju obiskal ta čudežni sejem. Seveda so imeli vselej prednost starejši kolegi. Kot otrok sem občudoval številne kataloge razstavljavcev, ki so jih kolegi prinesli s sejma in kot pravljice sem poslušal vtise o vsem, kar so tam videli in doživeli.

Nekje sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja so se moji kolegi z GIFE vrnili navdušeni in enotni v prepričanju, da je bil največji dogodek takratne GIFE predstavitev tiskanja kalupov in jeder brez uporabe modelov in jedrovnikov. To je zasenčilo vse ostale dogodke takratnega sejma. Dneve in dneve smo govorili o tem, kakšne možnosti se odpirajo s tem novim postopkom in ugibali, kakšne so prednosti takšnega načina formiranja.

Sedaj z veseljem ugotavljam, da je tak način izdelave postal stalnica vodilnih livarjev po svetu.Tudi v Sloveniji s ponosom ugotavljam, da v zadnjih letih tak način izdelave, predvsem jeder, uporabljajo tudi slovenska podjetja npr.Cimos, Kovis in Livar, na Hrvaškem podjetje Ferro Preis.

Tudi letos se je na GIFI 2019 pojavilo  podjetje Voxeljet. Poleg standardnih postopkov 3D tehnologije tiska, so kot novost predstavili izdelavo jeder z uporabo fenolne smole. Na ta način je tehnologija, ki je bila do sedaj rezervirana za velike serije jeder in izdelavo ogrevanih kovinskih jedrovnikov (croning ali shell postopek), postala dostopna tudi za posamično izdelavo in manjše serije. Livarji dobro vedo, da se jedra, izdelana na tak način, lahko čistijo in da je mogoče uspešno izdelati tudi najmanjše odprtine v ulitku.

Voxeljet skrbi tudi za okolje. Že sedaj dobavlja 3D tiskalnike za tiskanje jeder na osnovi vodenega stekla kot veziva. Mogoča je tudi uporaba peska visoke ognjeobstojnosti (na osnovi korunda).

V drugi polovici leta lahko pričakujemo, da bo storitev izdelave takšnih jeder, ponujena širšemu krogu uporabnikov.

Kar pa je, po mojem skromnemu mnenju, zaznamovalo letošnjo GIFO 2019, je robotizacija različnih metalurških procesov. Od polaganja jeder v formo, zapiranja form, odrezovanja napajalnikov in ulivnega sistema, brušenja, do čiščenja livnega lonca s kisikom.

Kot smo na GIFI že vajeni, je bila tudi tokrat organizacija odlična, spremljajoči  dogodki zanimivi, število razstavljavcev zavidljivo.

Edina pripomba so previsoke cene nastanitev v času sejma. Nujno je namestitev rezervirati že pol leta pred dogodkom, saj so takrat cene še sprejemljive.

mag.Vladimir Vujić, univ. dipl. ing. metalurgije

Chemets d.o.o.