3D tisk odpira nove dimenzije v umetnosti in znanosti

3d tisk replika dino

Oblikovalci, restavratorji in modelarji so pogosto soočeni s težavo, kako računalniško animacijo prenesti v fizično obliko. Z uporabo 3D tehnologije je pot do razstavnega artefakta hitra in enostavna. 3D tiskana replika je najmodernejši način do kvalitetnega razstavnega izdelka.

Zakaj 3D tisk?

Potreba po 3D tisku je v umetnosti vse večja, kar je tudi opaziti na projektih in željah naročnikov. Razlog je očiten, ni  bolj  preproste metode za podvajanje redke najdbe in rekonstrukcije, kot nam to omogoča 3D tehnologija.

V Chemetsu smo pripravljeni na potrebe umetnikov, muzejev in razstavljavcev. Industrijsko tiskanje lahko uporabimo za tiskanje detajlnih delov ali za »oživitev« popolnega modela skoraj vseh velikosti. V nadaljevanju si lahko preberete o rekonstrukciji dinozavrovega skeleta v znanstvene namene.

8 delovnih dni za skelet Velociraptorja dolgega skoraj 4 m, je dokaz, kako hitro in učinkovito lahko danes repliciramo zgodovino.

Kako nastane replika?

Treba je bilo poskenirati dele dinozavra in tako ustvariti CAD datoteke, ki so potrebne za 3D tiskanje. Kosti so bile razporejene v 9 kategorij, ki so tvorile celoten skelet Velociraptorja. Tiskanje kosti z voxeljet tehnologijo je potekalo 3 dni, nato so bile premazane z epoksi smolo, ki  zagotovi njihovo trdnost in vidnost preciznih detajlov. Na koncu pa je bilo na vrsti montiranje kosti na železni okvir, ki predstavlja dinozavrovo hrbtenico. Celoten projekt je trajal 8 dni.

Prednost 3D tehnologij je njihovo kombiniranje glede na potrebe naročnika. Izbira se lahko med 3D printi, ki so npr. enostavni  za barvanje po  RAL lestvici, plastični modeli pa se naknadno lahko uporabljajo tudi za litje (vakuumsko ulivanje, ulivanje na podlagi voščenih modelov, ulivanje v peščene kalupe). Skratka, možnosti je veliko, več o naših tehnologijah, ki odpirajo nove dimenzije v umetnosti in znanosti smo natančneje predstavili pod zavihkom STORITVE. Zato vas vabimo, da si natančne opise in uporabo 3D tiska preberete tukaj.

3D tisk površina