Prototip čevlja z vsemi lastnostmi serijskega izdelka za 2-3krat nižjo ceno

prototip čevelj

Prototipi in ‘nulte’ serije izdelkov izdelanih z vakuumskim ulivanjem so namenjene vsem, ki se soočajo s potrebami po visokokakovostnih prototipih. Gre za izdelke, ki se z svojim izgledom in tehničnimi lastnostmi zelo približajo končnim serijskim izdelkom.

Širok nabor materialov omogoča izdelavo funkcionalnih, dejansko uporabnih izdelkov, od samostojnega kosa, simulacij 2K brizganih izdelkov do zahtevnih sestavov . Izdelava samo enega primerka ali pa manjše serije je največji atribut omenjene tehnologije, ki več kot uspešno zapolnjuje vsem znano in predvsem finančno ter časovno obremenjujočo vrzel med CAD datoteko in prvimi brizganimi izdelki.

Takšni  prototipi so uporabni v namene mehanskih testiranj, testiranju trga, marketinških predstavitev, promocij izdelka, prodaje končnih izdelkov pred izdelavo serijskih orodij za brizganje itn.

ulitki

Osnovni princip izdelave prototipov izdelanih z vakuumskim ulivanjem (angl. Vacuum casting) temelji na ulivanju dvokomponentnih poliuretanov v slikonske kalupe, cel proces pa se vrši v vakuumski komori.

Postopek izdelave temelji na pramodelu (angl. Masterpart), na podlagi katerega se izdela silikonski kalup. Vanj se gravitacijsko ulije izbran dvokomponentni material, ki ga izberemo na osnovi zahtevanih oz. želenih tehničnih lastnosti izdelka.

Poenostavljeno rečeno, gre za dejansko kopiranje nekega objekta,  kakršen je pramodel takšen je ulitek.