VOXELJET – pesek

Material: Livarski (kremenčev) pesek različnih granulacij. Za vezivo se uporablja furanska smola ali vezivo na vodni osnovi, ki  je okolju prijazno.

Debelina plasti: 0,2 do 0,4 mm

Max. dimenizje:  4000 x 2000 x 1000 mm

Prednosti:  Hitra izdelava konstrukcijsko zahtevnih oblik, dobavni rok od 7 do  21 dni. Možnost sestavljanja velikih form v večjo celoto.

Uporabnost voxeljet peska:

Livarstvo: Za izdelavo konstrukcijsko zahtevnih kalupov in jeder za ulivanje barvnih kovin, železa in jeklenih zlitin na osnovi CAD podatkov. Peščeni modeli se lahko uporabljajo tudi kot kalupi za izdelavo izdelkov iz kompozitnih materialov (npr. steklena vlakna, poliester, karbon, kevlar), lahko pa kot orodje za vakuumiranje termoplastov.

Arhitektura in umetnost: Z dodatno obdelavo (kitanje, brušenje, barvanje)  površine tiskanega kosa, lahko dosežemo večjo obstojnost in željen izgled materiala. Možnosti uporabe so predvsem v notranjem in zunanjem interjerju kot tudi v kiparstvu in arhitekturi. V umetnosti se 3D print uporablja na primer za izdelavo kulis, replik, nagrad, skulptur, dekorativnih elementov.

Gradbeništvo: Možna izdelava zelo zahtevnih oblik, ki jih je po klasičnem postopku težko ali nemogoče izdelati. Tiskani kosi dodatno impregnirani, so primerni za izdelavo kalupov za vlivanje betona ali kot samostojni dekorativni elementi, npr. Nenosilni stebri zahtevnih oblik, reliefne fasade, strehe.