Chemets na tradicionalnem voxlejet izobraževanju

Chemets voxeljet

V Chemetsu smo se 18. in 19. oktobra mudili v Nemčiji, kjer je poteklo tradicionalno izobraževalno druženje partnerjev voxeljeta.  Predstavniki iz Evrope, Amerike in Azije, smo skupaj s poslovnimi partnerji s področja livarstva (litje v pesek in mikro liv), izkoristili čas za spoznavanje, druženje in vpogled v novosti na področju 3D tiskanja.

Po nagovoru enega izmed lastnikov g. Inga Ederja, idejnega vodja razvoja tiskalnikov in voxeljet tehnologije, so sledile kratke predstavitve podjetij, kar je omogočilo prijetno vzdušje za nadaljnje  druženje ob pijači in prigrizkih.

Na strokovnem delu so se vrstile 15 minutne predstavitve  s področja 3D tiskanja peščenih kalupov in jeder – za livarne z litjem v pesek in livarne, ki uporabljajo voščene modele – investment casting.

Vas zanimajo kovinski prototipi iz voščenega modela?

Po predstavitvah smo si po manjših skupinah ogledali prostore kjer poteka izdelava 3D tiskalnikov za pesek in plastiko/vosek, prostore kjer se vrši storitveni del – 3D tiskanje peščenih kalupov in jeder ter izdelava plastičnih in voščenih modelov.

Ogledali smo si tudi nove poslovne prostore razvojnega oddelka in učilnice ter delavnice za dijake in študente, kjer opravljajo obvezni redni praktični pouk. Na ta način pridobijo znanje in izkušnje, da je prehod iz šolskega sistema v  redno zaposlitev enostavnejši in takojšen.

Zvečer se je druženje nadaljevalo v prijetnem vzdušju in izmenjavi izkušenj obdobri hrani in pijači.

Naslednji dan smo imeli priložnost slišati krajše predstavitve štirih podjetij, dveh iz Amerike in dveh iz Evrope s področja litja v pesek in mikro liv. Predstavila sta se direktorja  Eagle Engineered Solution Inc. Iz Ohia in Danko Arlington iz Baltimora, iz Evrope pa smo spoznali predstavnika podjetja Porsche in SICTA Group.

Zanimivo je bilo slišati samo predstavitev podjetij, njihove vizije, kaj delajo, kako in  kje vidijo prednosti v sodelovanju s voxeljet-om.

Popoldanski del smo nadaljevali na Octoberfestu.

Polni energije, novih poznanstev smo  4. voxeljet srečanje zaključili z željo, da se naslednje leto zopet snidemo.